Mis niets

De Heilight Parade

C.V. de Heikneuters

Stichting Heilight Parade

De Heilight Parade is een lichtjesoptocht in de Sint-Jozefparochie, die sinds 2012 vier weken na carnaval (halfvasten) op zaterdagavond wordt gehouden. Het begon allemaal in 2006 toen initiatiefnemer Frank van de Ven contact opnam met Leo Cuijpers, voorzitter van de Oudervereniging van basisschool D’n Bogerd die betrokken was bij de organisatie van de kinderoptocht op carnvalszaterdagmiddag. In 2007 bestond CV de Heikneuters namelijk 50 jaar. De Heilight Parade zoals de lichtjesoptocht werd genoemd moest dan een nieuwe dimensie geven aan carnaval. De eerste editie werd een feit en was voor het eerst te zien op carnavalszaterdag 17 februari 2007.

Voorafgaand aan de Heilight Parade was er vanaf het conferentiehotel Conferentiehotel Willibrordhaeghe een vuurwerkspektakel. En vervolgens trok de Heilight parade door de totaal verduisterde straten met een optocht van verlichte praalwagens. De potentie was duidelijk en om het succes verder uit te bouwen werd in oktober 2007 de Stichting Vrienden van CV de Heikneuters opgericht om jaarlijks zorg te dragen voor een prachtige Heilight Parade in de Sint Jozefparochie.

Elk jaar werden de deelnemende praalwagens en groepen mooier verlicht en de lichtjesoptocht werd daarmee een niet meer weg te denken evenement waar veel vrijwilligers bij betrokken en duizenden bezoekers trekt.

In 2012 wordt in het kader van het 55 jaar jubileum van CV de Heikneuters een jubileum gevierd tijdens halfvasten (vier weken na carnaval) en wordt besloten de Heilight Parade te verhuizen van de carnavalszaterdagavond naar de zaterdagavond van halfvasten. Deze keuze betekende een volgende grote groeistap omdat er uit de regio meer praalwagens deel gingen nemen en de Heilight Parade definitief uitgroeide tot een van de 5 grote evenementen die Deurne kent die duizenden bezoekers trekken. Reden om de naam van de stichting aan te passen op 17 oktober 2023 in Stichting Heilight Parade.

De Heilight Parade is een unieke lichtjesoptocht die bestaat uit twee volwaardige onderdelen. De kinder Heilight Parade waarin jaarlijks ruim 200 kinderen van de Brede School D’n Bogerd meedoen en de volwassen Heilight Parade die met 25 praalwagens en groepen met samen ruim 500 deelnemers een waar lichtspektakel neerzetten voor jong en oud. In de Heilight Parade doen daarnaast entertainment groepen mee zoals Hebbes met vuur jongleurs en muziekgroepen.

Door corona werd de editie van 2020 helaas last minute afgelast en in 2021 was er geen Heilight Parade maar de organisatie zette in 2022 toch weer een Heilight Parade in de stijgers. Weliswaar stond deze stil en liepen de bezoekers langs de verschillende praalwagens en groepen met hun acts en werd opnieuw aangetoond dat de Heilight Parade een lichtpunt is ook in moeilijkere tijden. Op 19 maart 2023 werd in combinatie met het 66 jaar bestaan van CV de Heikneuters de 15e editie van De Heilight Parade gereden en straalde het evenement weer als vanouds.