Mis niets

De Prinsengarde van

C.V. de Heikneuters

Wie zijn de Prinsengarde?

De prinsengarde van CV de Heikneuters is een uniek club van de carnavalsvereniging. De club bestaat namelijk uit ex-prinsen die de eer hebben gehad om als prins te genieten van het carnavalsfeest.

Wanneer zijn we begonnen?

Hoewel de eerste prins bekend werd gemaakt in 1958 (prins Marties I – Ties Swinkels van het Vreek) mobiliseerden de ex-prinsen zich in 1987 om zich tijdens de balavond te presenteren aan het grote publiek. In een schitterende nieuwe outfit lieten zij zich vanaf dat moment jaarlijks zien tijdens de receptie van de nieuwe prins van de carnavalsvereniging.

In 1985 gaan de ex-prinsen nog een stapje verder en presenteren zij zich voor het eerst als prinsengarde. Vanaf dat moment wordt de band tussen ex-prinsen en de carnavalsvereniging hechter en hechter en dat breidt zich uit de tot de huidige samenwerking tussen prinsengarde en carnavalsvereniging.

De nieuwe prins welkom heten

Tegenwoordig is de prinsengarde steeds actiever. Op prinsjesdag komen de ex-prinsen bij elkaar om gedurende de middag en avond met elkaar samen te zijn onder het genot van een hapje en drankje en uiteraard een activiteit. Daarna volgt al snel de preparty voor het prinsenbal. De dag voor het prinsenbal komen de ex-prinsen namelijk weer samen voor een gezellig dagje en uiteraard om iedereen maximaal voor te bereiden op het prinsenbal. Op het prinsenbal is de prinsengarde jaarlijks goed vertegenwoordigd (inclusief pak, steek en prinsenmedaille) om de nieuwe prins te feliciteren en uiteraard ook de fijne kneepjes van het vak bij te brengen.

Heise Mal

Tijd om uit te rusten is er bijna niet want op de zaterdag na het prinsenbal staat de Heise Mal op het programma. De Heise Mal is een mal uit de steenoventijd en ingelegd met drie tinnen medailles. Deze mal is het jaar daarvoor overhandigd tijdens de receptie aan de prins der Heinkeuters. Het is de taak van de prinsengarde om deze mal weer “terug te winnen” door middel van een ludieke activiteit. Dat betekent dat er op deze dag een opdracht vervuld moet worden door de ex-prinsen om deze ’s avonds onder het genot van een hapje en een drankje terug te krijgen. Vervolgens vindt het officiële moment plaats waarbij de voormalige prins wordt toegelaten tot de prinsengarde en zijn welverdiende prinsenmedaille ontvangt.

Het carnavalsseizoen

Na deze twee feestmomenten kunnen de ex-prinsen even genieten van de rust om zich vervolgens op te maken voor het carnavalsseizoen waar de prinsengarde ook actief is. De prinsengarde is op bijna alle dagen zichtbaar maar het meest zichtbaar is de prinsengarde tijdens de receptie van de nieuwe prins waarbij uiteraard de Heise Mal (die weer in bezit is van de prinsengarde) wordt overhandigd aan de nieuwe prins.

Heilight

Tijdens de Heilight heeft de prinsengarde zich al meerdere malen laten zien aan het publiek. Met de meest bijzondere creaties laat de prinsengarde zien dat zij het publiek nog altijd kunnen verrassen. Denk bijvoorbeeld aan de bijen (“we zijn er weer bij”) die over het publiek vlogen of het sprookjesthema met elfjes en een echte heks.

Kortom: de prinsengarde is volop in beweging!