Mis niets

In eenheid

verbonden

Onthulling

Op 21 maart 2023 werd het kunstwerk onthuld door de (ex-) jubileumprinsen Gerard Verbugt, Willy Reijnders, Rowan Bouwmans en Stef Boerenkamps.

In eenheid verbonden

U staat voor het prachtige kunstwerk wat Carnavalsvereniging De Heikneuters heeft geschonken aan de Gemeente Deurne voor haar 66 – jarig bestaan in 2023 !

We willen u meenemen in de geschiedenis der Heikneuterrijk, want historie en herinneringen zijn belangrijke zaken als het gaat om deze mijlpaal.

Rond 1957 is het allemaal begonnen, de oprichting van De Heikneuters. De 2e Carnavalsvereniging in de Gemeente Deurne, want Liessel was een jaar eerder opgericht. De eerste ideeën ontstonden bij het friettentje van Jan Welten, door Harrie van den Eijnden samen met ex – Prins en erelid Toon Kusters. En zo namen o.a. zij het initiatief om Carnaval in de Hei te gaan vieren. Prins Ties Swinkels van ’t Vreek werd de allereerste Prins der Heikneuters. Een eerste optocht werd georganiseerd waar toen de mensen al op snoep werden getrakteerd. In 1959 werd de eerste Carnavalskrant uitgebracht onder de naam “Staatsblad van het Prinsendom der Heikneuters” tegenwoordig beter bekend als “D’n Heikneuter”. Al gauw genoeg werd een bestuur met commissies opgericht en zo kreeg de vereniging steeds meer vorm. In 1968 het eerste jubileum, alhoewel opvallend genoeg er nog geen 11 jaar viering plaatsvond. Maar wel kreeg in dat jaar het SJVV bal voor het eerst de benaming Sjeksesbal.

In 1969 werd afscheid genomen van de allereerste Vorst der Heikneuters, Dick van Goch. En lanceerde de Heikneuters het idee om met de gezamenlijke Carnavalsverenigingen in de Gemeente het sleuteloverdracht te organiseren. Na zijn Prins schap in 1970 werd Harrie Matheij, zowel voorzitter als vorst en na 25 jaar trouwe dienst zelfs ere – vorst / voorzitter. In 1973 werden Toon Kusters en Sjef van der Loo als eerste in de geschiedenis onderscheiden met respectievelijk erelid en Lid van Verdiensten. In 1979 het 2e jubileum met wijlen Piet van Moorsel, Prins Piet III. In dat jaar werd voor het eerst de club van 100 opgericht, de voormalige sympathisantenclub en het huidige Vrienden van C.v. de Heikneuters.

In 1982 werd Frans Hermans de 25ste Prins der Heikneuters. Een zilveren jubileum voor de vereniging. En in 1983 werd het eerste Heikneuterlied geschreven wat op de dag van vandaag nog altijd gebruikt wordt tijdens de receptie maar dan met een tekst gericht aan de nieuwe prins. In 1984 gaan voor het eerst de Heidemuzikanten de Heikneuters muzikaal ondersteunen. De laatste 11 jaar worden ze begeleidt door onze eigen Gelegenheidskapel Toeternietoe. In 1988 is de Prinsengarde der Heikneuters opgericht en wordt de allereerste adjudant, Hennie Goorts gepresenteerd. In 1990 wordt Wim Verhoeven, helaas ons ook ontvallen, 3e jubileumprins. Hij is mede de bedenker van het Ereklumpke dit was een onderscheiding voor iemand die veel vrijwilligerswerk verrichtte voor de jeugd in onze eigen Heikneuterrijk.  Deze werd voor het eerst uitgereikt overigens in 1994. In 1991 werd de allereerste Henk Beekman Memorial uitgereikt aan een vrijwilliger in de Gemeente Deurne die in welke vorm dan ook veel vrijwilligerswerk verzet. Oftewel “de waarde van een mens herken je aan wat hij met zijn vrije tijd weet te doen”. In 1992 werd het nieuwe vaandel gepresenteerd, het vaandel wat we nog steeds jaarlijks mogen aanschouwen als misschien of ja toch wel zeker het mooiste vaandel der Prinsdommen.  In het jaar van ‘93 – ‘94 wordt het Hofke van Marijke definitief de nieuwe 1e residentie. Worden Bart en Marion van Goch het allereerste boerenbruidspaar van de Hei. In 1994 komt Prins Tinus I met de titel Kneuterboer, welke wordt uitgereikt aan iemand die zich op welke manier ook inzet voor het Carnavalsgebeuren in de parochie. In 1995 werden nieuwe steken en scepter aangeschaft maar tevens op miraculeuze ontvreemd.

In 1996 overleed erevorst en voorzitter Harrie Matheij, zijn geliefde monument bij ’t Hofke van Marijke heeft hij helaas niet meer kunnen onthullen. In 1998 schenkt Sjaak Matheij het allereerste Heikneuter in gips aan de Prins en momenteel verzorgd Toon Melgers deze prachtige attentie.

In 2000 wordt Kees Bouwmans de eerste milleniumprins en in 2001 wordt het 4e jubileumjaar gevierd met Prins Willy Reijnders.

In 2007 wordt de Heilightparade opgericht, de lichtjesoptocht van de regio. De bevlogen Frank van de Ven alsmede kartrekker van dit evenement heeft dit grotendeels mogelijk gemaakt en hier zijn we hem nog steeds ontzettend dankbaar voor. Ook in dat jaar vieren de Heikneuters haar gouden jubileum. De Pr(h)ei vur de Hei wordt opgericht, een tegenhanger van de PRCIE van Deurne om op ludieke wijze activiteiten of streken te organiseren.

In 2012 gaat Rowan Bouwmans voorop als 5e jubileumprins en in 2013 wordt Gelegenheidskapel Toeternietoe opgericht. In 2017 wordt de grootste Prinsenwagen gelanceerd en in 2019 komen er na bijna 25 jaar nieuwe steken voor de Raad van 11. In 2020 heeft de vereniging haar eigen vervoer, De Heikneuterbus, waarmee met name de recepties worden bezocht.

Na 2 jaar Corona is het dan eindelijk weer Carnaval, Prins Stef Boerenkamps, de 6e jubileumprins. In dit jaar wordt onder aanvoering van een aantal raadsleden een eigen bierbrouwsel gemaakt, genaamd “Ons Heise Trots”. Tijdens deze Carnaval wordt ook de uitreiking van de allereerste “Heikneuter van ’t Jaar” gedaan, de vervanging van het Ereklumpke en Kneuterboer. Deze eerste onderscheiding is meer dan gegund aan Corinne de Wit. Hebben we nieuwe uitbaters in onze 2e residentie Het Perron, nadat Kiki en Tonnie Thielen ons jarenlang hebben bijgestaan.

Zo hebben jullie allemaal een klein stukje Heikneuters geschiedenis mogen lezen en zijn wij iedereen,  die dit mede mogelijk heeft gemaakt in al die jaren in welke vorm ook, ontzettend dankbaar.

Met vriendelijke groet,

Bestuur, (ere)leden, hofdames

Carnavalsvereniging De Heikneuters

Dit kunstwerk is gemaakt door kunstenaar Dirk Verberne  (Helenaveen)

Dit kunstwerk is mede mogelijk gemaakt door:

Gemeente Deurne

Vescom

100 jaar Sint Jozef

Javalo

Makelaarskantoor Swinkels